Savonlinnan Maamme rikkaudet -tapahtumassa pohditaan, onko vihreän siirtymän hintana kaivoskolonialismi Pohjolassa

Kaivoskriittiset yhdistykset Saimaa ilman kaivoksia ja Rajat Lapin kaivoksille kutsuvat mukaan avoimeen, maksuttomaan seminaariin, joka järjestetään 22.–23. syyskuuta Savonlinnan House of Olafissa.

Pääpuhuja on Geologian tutkimuskeskuksen apulaistutkimusprofessori Simon Michaux. Hän on nostanut esiin kaivosmineraalien ja muiden luonnonvarojen riittämättömyyden, kun tavoitellaan vihreää siirtymää.

Lauantain pääpuhuja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen oli mukana jo ensimmäisessä Maamme rikkaudet -tapahtumassa syyskuussa 2022 Rovaniemellä. Pietikäiselle tärkeitä aiheita ovat ”planeetan rajat”, raaka-aineiden maltillinen käyttö ja kiertotalous.

Kolmas nimekäs puhuja on toimittaja, tietokirjailija Helena Petäistö, joka tuo terveiset Ranskasta ja tarkastelee Saimaan aluetta kulttuuri- ja ruokamatkailijan silmin.

Tapahtumassa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja ja paneelikeskusteluja. Mukana on tutkijoita, kuntapäättäjiä ja poliitikkoja, kaivosteollisuuden ja muiden elinkeinoelämän alueiden edustajia sekä kansalaisaktivisteja.

Seminaarin oheisohjelmassa on luvassa höyrylaivaristeily Savonlinnan kaupungin ympäri. Perjantai-illan päätteeksi House of Olafin valloittaa rhythm and blues -yhtye Honey B and T-Bones, jonka juuret ovat Etelä-Savossa.

Vaikka kaksipäiväinen seminaari järjestetään nyt Saimaan seudulla, se käsittelee kaivosasioita koko Suomen tasolla. Tarkoituksena on tukea kaivostoimintaan liittyvää yhteiskunnallista keskustelua ja lisätä tutkittuun tietoon perustuvaa tietoisuutta niistä uhkista, joita kaivostoiminta aiheuttaa ympäristölle, etenkin vesistöille, mutta myös puhtaalle ruoalle ja muille elinkeinoille.

Maamme rikkaudet 2023 -tapahtuma järjestetään Koneen Säätiön myöntämällä tuella.

Vastaa

Shopping Cart