Maamme rikkaudet 2022: kaivoskriittiset toripäivät Rovaniemellä

Toritapahtumassa juhlitaan sadonkorjuuta samalla kun tarkastellaan kaivoshankkeita ja muiden elinkeinojen asemaa suhteessa niihin.

www.maammerikkaudet.org

Tuleeko Suomesta suurkaivosalue Euroopan tarpeisiin? Minkälaisia terveysriskejä lisääntyvästä kaivostoiminnasta on odotettavissa kansalaisille? Miten käy muille elinkeinoille ja luonnolle?

Yleisölle avoin tapahtuma Rovaniemen torilla 2.–3.9. tarjoaa ajankohtaista tietoa Suomen kaivoshankkeista – muun muassa ennen julkaisemattomia satelliittikuvia sekä laboratoriotuloksia lumi- ja vesinäytteistä – ja antaa tilaa myös kansalaisten kysymyksille ja näkemyksille.

Pääpuhuja on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Paneelikeskusteluissa ennakoidaan jo kevään eduskuntavaaleja: mukana on Lapin kansanedustajia ja paikallispoliitikkoja. Myös työelämäprofessori Hannele Pokka osallistuu tapahtumaan. Lisäksi kuullaan matkailu- ja luontaiselinkeinojen harjoittajia, kansalaisliikkeiden aktiiveja, viranomaisia ja asiantuntijoita muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitosta sekä maa- ja metsätalousministeriöstä. Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela edustaa kaivosteollisuuden ääntä.

Tilaisuus järjestetään suuressa tapahtumateltassa, ja koko kauppatori on varattu tapahtumalle, jonka teemana on lappilainen elonkorjuu ja puhdas luonto. Torille nousee matkailuyritysten kotarakennelmia, porotalousyrittäjät ovat paikalla poroineen ja kalastusyrittäjät lohiveneineen.

Tapahtuman järjestävät poliittisesti sitoutumattomat yhdistykset Rajat Lapin kaivoksille ry ja Saimaa ilman kaivoksia ry.

”Jos kulutusta ei suitsita, metallien kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti maailman sähköistyessä. Monikansalliset kaivosyhtiöt suuntaavat nyt raaka-aineiden perässä Suomeen ja erityisesti Lappiin. Tästä kilpajuoksusta ei jää paljoakaan euroja meille suomalaisille”, sanoo professori Matti Nojonen. Hän on tänä vuonna perustetun Rajat Lapin kaivoksille -yhdistyksen puheenjohtaja.

”Kaivosbuumin keskellä päättäjät ja viranomaiset ovat usein vain yritysten tarjoaman tiedon varassa eivätkä ymmärrä toiminnan todellisia uhkia ja moninkertaistuvia vaikutuksia”, Nojonen sanoo.

”On tärkeää saada päättäjät, viranomaiset ja kansalaiset havahtumaan ja vaatimaan kaivosyhtiöiltä toimenpiteitä ympäristötuhojen ehkäisemiseksi.”

”Kyse on myös Suomen maineesta; puhtaasta ilmasta, vesistöistä ja muista luonnonresursseista, joihin lukuisat elinkeinot ja kotitalouksien tulot perustuvat. Lapsillammekin tulee olla mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta”, muistuttaa Miisa Mink, Saimaa ilman kaivoksia ry:n puheenjohtaja.

Tapahtuma: Maamme rikkaudet 2022 – Kaivoskriittiset päivät Rovaniemellä.
Katso tapahtuman ohjelma ja puhujat verkosta: www.maammerikkaudet.org

Aika: perjantai 2.9. ja lauantai 3.9. kello 10–17. Toritapahtumat päättyvät kello 18.

Paikka: Rovaniemen kauppatori, tapahtumateltta Pub Old Lättis.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Toivomme ennakkoilmoittautumista verkossa tai tapahtumapäivinä ovella.

Lisätietoja:

Matti Nojonen, puheenjohtaja, Rajat Lapin kaivoksille ry
matti.nojonen@ulapland.fi
puh. 044 971 2743
Rajat lapin kaivoksille
https://www.facebook.com/rajatlapinkaivoksille
https://www.facebook.com/groups/617198872226493

Vastaa

Shopping Cart