Kysyimme puheenjohtaja Kulmunilta Keskustan linjaa kaivoslain uudistukseen – vastaus ei takaa puhdasta Saimaata

Saimaa Ilman Kaivoksia -ryhmän perustaja Miisa Mink kävi jututtamassa Keskustan puheenjohtajaa, Katri Kulmunia, Juvalla lauantaina 18.7.2020. Kerroimme hänelle Saimaalle annetuista malminetsintävarauksista ja kysyimme mikä on Keskustan kanta kaivoslakiuudistukseen.

Kulmuni oli juuri puheessaan korostanut Suomen luonnon tärkeyttä työpaikkojen luojana sillä esim. puusta voidaan valmista monenlaisia tuotteita. Hän mainitsi myös matkailun tärkeyden paikallisten työpaikkojen luojana. Varausten merkitystä hän kuitenkin vähätteli, emmekä saaneet sellaista käsitystä, että hän olisi täysin ymmärtänyt miten lamauttava vaikutus jo malminetsintävarauksella voi olla paikallisille investoinneille.

Kysymykseen Keskustan sitoutumisesta kaivoslain uudistukseen hän vastasi näin:

”Minä tulen alueelta missä on paljon matkailua ja luonnonsuojelualueita. Ja sellainen Suomi onkin, monipuolinen. Ollakseni rehellinen, jos haluamme ajaa autolla, laittaa aurinkokennot talon katolle tai käyttää Mäc-bookia niin kyllä se tietyn määrän mineraaleja ja malmeja vaatii. Meillä on paljon työtä tehtävänä malmien kierrätyksessä ja uusiokäytössä.”

”Mitä tulee Suomen kaivoslainsäädäntöön uskon että Keskustalla on kova historia, ministeri Pekkarinen uudisti kaivoslain isosti. Vanha laki oli 60-luvulta ja uudistusta tehtiin kaksi vaalikautta. Toki voi kritisoida että onko sinne jäänyt edelleen asioita korjattavaksi. Tämä hallitus tulee kaivoslakia päivittämään.”

”Kaikista suurin asia jolla on merkitystä esimerkiksi Juvalle tai mille tahansa alueelle jossa kaivoksista keskustellaan on se, että kunta päättää tuleeko kaivoksia vai ei. Täällä se on sitten Juvan kunnanvaltuusto ja he käyvät sen debatin siitä halutaanko tänne kaivosta vai ei. Ja se muutos tulee yksiselitteisesti kaivoslakiin että muualta ei voida tulla mestaroimaan haluaako Juva tai joku muu alue kaivoksia vai ei. Hoidamme sen tällä kaudella kuntoon niin, että kunnan asema vahvistuu.”

Malminetsintävarauksen vaikutuksia Kulmuni vähätteli:

”Kannattaa muistaa, että jos alueelle on malminetsintä lupa tai varaus, siitä on vielä pitkä matka siihen että kaivokselle annettaisiin lupa.”

Hän jätti huomioimatta sen seikan, että kaivoksen perustamiseen tähtäävät etsintävaraukset ajavat etusijalle alueen muiden elinkeinojen kehittämisen suhteen ja saattavat jäädyttää esimerkiksi matkailun investoinnit vuosiksi kun alueelle tulee mahdollisen kaivoksen leima.

Kaivosverotuksesta Kulmuni innostui:

”Sitten tähän liitty tärkeä asia: kaivosverotus. Tästä on käyty keskustelua ja seuraamme minkälaisia kaivosverotuksen malleja voisi olla. Kaivosverotuksesta on selvitys käynnissä ja toivottavasti se valmistuu nopeasti.”

”Viime kaudella kolminkertaistimme tuulivoiman kiinteistöveron siten, että siitä tulee nyt isompi siivu siihen kuntaan missä se mylly on. Jokainen voi olla mitä mieltä haluaa siitä onko jokin energialaitos kaunis tai ei. Mutta tärkeää on, että sekä haitat että hyödyt tulevat siihen kuntaan. Tuulimyllyn kiinteistöverotuotoilla voidaan vaikkapa parantaa kirjastopalveluita tai pyöräteitä.”

”Tämän kaltaista kaivosveroa joka ohjautuisi nimenomaan kunnille myös selvitetään. Tätä ei voida vielä luvata, se on selvityksen alla.”

Onko luonnolla arvoa vain ihmisen tarpeiden tyydyttäjänä?

Hänen vastauksestaan saa sellaisen käsityksen, että luonnolla on arvoa vain ihmisen työpaikkojen luojana tai materiaalien lähteenä. Hän olisi voinut puhua myös Saimaan alueen ainutlaatuisesta luonnosta ja sen arvosta ihan sellaisenaan. Luonto ja luonnonvarat eivät taida olla arvokkaita Keskustalle ellei niistä saada taloudellista hyötyä?

Kulmunille tärkeät kaivoslakin muutoskohdat eivät tule takaamaan Saimaan tai muiden arvokkaiden vesistöjen ja luonnonsuojelualueiden tulevaisuutta. On tärkeää muuttaa kaivoslakia niin, että tulevaisuuden kaivospäätöksiä ei ohjaa vain lyhyen tähtäimen taloudellinen hyöty.

Voit katsoa koko videon tästä.

2 ajatusta aiheesta “Kysyimme puheenjohtaja Kulmunilta Keskustan linjaa kaivoslain uudistukseen – vastaus ei takaa puhdasta Saimaata”

  1. Anna-Kaisa Aaltonrn

    Hei

    Kulmuni ei selvästikään oikein tiedä, missä kaivolakiuudistuksen kanssa mennään, mutta hän sanoo kuitenkin yksiselitteisesti, että kunta päättää, tuleeko kaivoksia vai ei. Tämä on uutinen, jos keskusta todella kannattaisi tällaista linjaa. Todennäköisesti vastaus oli Kulmunin hätäpäin antama vastaus, sillä ei kaivoslaki ehdotuksessa olla tällaista valtaa kunnille antamassa. Kuitenkin kannattaisi antaa tämä tieto medialle. Se toisi keskustelun kaivoslaista taas esiin ja teemalle julkisuutta. Julkisuus on ainoa asia, mikä luo painetta poliitikkoihin. Jos työryhmä saa rauhassa tehdä työtään, lausuntovaihe on liian myöhäinen aika vaikuttaa asiaan.

    YT Anna-Kaisa Aaltonen

  2. Markku Suonio

    Keskustapuolue on siirrettävä puoluerekisteristä rikosrekisteriin, jotta myös lapsenlapsemme voivat nauttia puhtaasta Saimaasta.

Vastaa

Shopping Cart
%d bloggaajaa tykkää tästä: