Avoimia kysymyksiä kaivoslaista

Halusimme selvittää puolueiden kannan kaivoslakiin ja mitä uudistuksia kukin puolue painottaa. Lähetimme puolueiden johdolle viisi kysymystä saatekirjeen kera.

  1. Miten puolueenne varmistaa, että Suomessa vältytään jatkossa kaivosten aiheuttamilta ympäristötuhoilta?
  1. Pitääkö kaivoshankkeiden valmistelu kieltää luonnonsuojelualueilla tai niiden välittömässä läheisyydessä?  
  1. Tuleeko kaivoslaki edelleen säilyttää niin kutsuttuna kattolakina, jolle esimerkiksi ympäristölainsäädäntö on alisteinen? 
  1. Miten takaatte maanomistajien ja alkuperäisväestöjen oikeusturvan sekä elinkeinonharjoittajien etujen huomioimisen kaivoshankkeisiin liittyvässä päätöksenteossa, kuten malminetsinnän varausvaiheessa?
  1. Mitä mieltä olette siitä, että kaivosteollisuuden edustajat ovat voimakkaasti edustettuina TEM:n kaivoslakityöryhmässä? 

Hyvä puoluejohdon edustaja, 

Suomen nykyisessä kaivoslaissa on useita vakavia puutteita, joiden myötä kestävä kaivostoiminta jää liian usein toteutumatta ja ympäristövaikutusten korjaaminen kuitataan veronmaksajien lompakoista. Olemme huolissamme tästä kehityksestä.

Vaikka hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteet kaivoslain uudistamisesta, työ on pahasti kesken eikä uuden lain pykälistä ole takeita. Siksi toivomme teiltä vastauksia – Saimaa ilman kaivoksia haluaa tietää kaikkien eduskuntapuolueiden kannan lakiuudistuksesta. 

Olemme lähettäneet yllä olevat kysymykset kaikille puolueille sekä tiedottaneet mediaa ja laajaa seuraajajoukkoamme näistä kysymyksistä. Kun saamme vastauksenne, julkaisemme ne avoimesti kanavissamme. Haluamme, että suomalaiset saavat tietää, mitä heidän puolueensa kaivoslaista miettivät.

Pyydämme toimittamaan vastaukset sähköpostilla osoitteeseen info.saimaailmankaivoksia (at) gmail.com viimeistään tiistaina 25. elokuuta 2020.

Saimaa on Suomen kansallismaisemaa ja luontonsa vuoksi erityinen. Sen tulevaisuus kiinnostaa kaikkia. Siksi alueelle myönnetyt tuoreet malminetsintävaraukset ovat suututtaneet suuren joukon ihmisiä ja johtaneet siihen, että toukokuussa perustettu Facebook-ryhmä Saimaa ilman kaivoksia on kasvanut nopeasti kansanliikkeen mittoihin. 

Ryhmässä on nyt yli 21 000 jäsentä, ja sen toiminnasta on uutisoitu niin Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä kuin useissa paikallislehdissä. Olemme asettaneet tehtäväksemme jakaa tietoa kaivostoiminnan varauspäätöksistä ja vaiheista, toiminnan haittavaikutuksista luontoon sekä siitä, miten voi olla mukana suojelemassa Saimaata.

Miisa Mink 

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi

https://saimaailmankaivoksia.wordpress.com/

https://www.facebook.com/groups/617198872226493

#saimaailmankaivoksia

Vastaa

Shopping Cart