Uhka kaivoslain kiristymisestä kiihdyttää malminetsintää – Luonteri ja Juva jälleen kaivoshaaveiden kohteena

Mediatiedote 29.5.2020

Saimaan pohjoisen selän, Luonterin, ja Etelä-Juvan alueen asukkaat ovat tyrmistyneitä siitä, että luontoarvoiltaan rikkaaseen alueeseen kohdistuu toistuvaa ja määrätietoista malminhimoa

Kaivoslakiin on parhaillaan tekeillä muutoksia. Tämä on kiihdyttänyt kaivostoimintaan tähtäävien yritysten toimia niiden edistäessä omia lupaprosessejaan. Lakimuutoksen odotetaan tiukentavan lupaehtoja merkittävästi. Myös maametallien, kuten nikkelin, maailmanmarkkinahintojen nousu kasvattaa kiihkoa kaivostoiminnan käynnistämiseen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt varauspäätöksen Suomen Malmitutkimus Oy:lle. Päätös antaa yritykselle oikeuden tehdä tutkimuksia malmiesiintymien löytämiseksi Juvan Koikkalan alueelta Etelä-Savossa. Seudulla on tehty tutkimuksia ja malminetsintää jo 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Suomen Malmitutkimus Oy tuntee maastot ja tietää aiempien tutkimusten perusteella, että siellä on kaivosmineraaleja. Yritys suunnittelee hakevansa alueelle malminetsintälupaa.

Yhtiön aikeet tuomitaan alueella yksituumaisesti. Mikäli tutkimukset ja malminetsintä johtavat kaivostoiminnan käynnistymiseen, se vaarantaa Luonterin vesistön. Vaikutukset ulottuisivat laajasti Saimaan muillekin alueille. 

Tieto ei kulje

Asiasta ei ole tiedotettu suoraan maanomistajille, mikä herättää kummastusta ja kuohuttaa tunteita. Kaivoslain perusteella asian viralliseen tiedottamiseen riittää kuulutus kunnan verkkosivuilla sekä ilmoitus paikallisessa sanomalehdessä.

Suunnitelmista ovat huolissaan niin asukkaat, maanomistajat, matkailuyrittäjät kuin vapaa-ajan asukkaat. Koikkalan kyläyhdistys on ryhtynyt ensimmäisten joukossa toimiin hankkeen torjumiseksi. 

”Emme hyväksy kaivostoimintaa alueella edes tutkimus-, kehittämis- tai suunnitelmatasolla”, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anu Korpikallio.”Riskit ovat liian suuret. Jos tänne tulee avolouhos, pelto- ja järvimaisemat muuttuvat kymmenien hehtaarien laajuiseksi kuumaisemaksi kraattereineen.”

Luonto ja elinkeinot vaarassa

Malmitutkimus Oy:n lupa kohdistuu runsaan 90 neliökilometrin suuruiselle alueelle, joka rajautuu suojeltuun vesistöön. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että malmiesiintymiä ulottuu myös vedenalaisille alueille. 

Juvan ja Anttolan välissä sijaitseva Luonteri on suojeltu Natura-alue ja yksi tärkeimmistä saimaannorpan pesimäalueista. Alueen metsät ja rannat ovat tunnettuja myös linnustostaan. 

Kaivostoiminnan toteutuminen vaarantaisi luonnon lisäksi sekä alueen maatalouden että matkailuelinkeinon. Kesäisin asukasmäärä moninkertaistuu ja seutu elää pitkälti vapaa-ajan asukkaistaan. 

Luomulihakarjaa Puhakkalan tilalla kasvattava juvalainen yrittäjä Joel Puhakainen pelkää elinkeinonsa puolesta: ”Tutkittava alue käsittää useamman maatilan peltoja. Se on todellinen riski yritystoiminnalle. Pellot ja metsät ovat yrittäjille tärkeä elinkeino. Tuntuu, ettei omaisuudella ole mitään suojaa näissä tilanteissa.”

Lontoossa asuva yrittäjä Miisa Mink on myös huolissaan tilanteesta. Hänen sukujuurensa ulottuvat Juvan Pihlajasaloon, missä Mink viettää perheensä kanssa lomiaan. ”Suomi on vihdoin alkanut näkyä maailmalla onnellisena maana, jossa arvostetaan luontoa, järviä ja metsää. Kaunis järvimaisema on keskeinen elementti mainetyössä, johon on satsattu kymmenien vuosien ajan. Toteutuessaan nikkelikaivos suojellun järven rannalla romuttaisi Suomi-brändin”, sanoo Mink.

Miisa Minkin aloitteesta kaivostoiminnan vastustajat ovat järjestäytymässä Saimaa ilman kaivoksia -hankkeen nimissä. Verkkosivusto https://saimaailmankaivoksia.wordpress.com/ jakaa avoimesti tietoa tilanteesta.

Lisätietoja: 

Miisa Mink, miisa (at) btinternet.com, https://saimaailmankaivoksia.wordpress.com/contact/

+44 7973402416

Anu Korpikallio, Koikkalan kyläyhdistys, anu.korpikallio (at) gmail.com

Joel Puhakainen, Beeffi Oy, joel (at) puhakainen.net, puh. 0400 643 909

3 ajatusta aiheesta “Uhka kaivoslain kiristymisestä kiihdyttää malminetsintää – Luonteri ja Juva jälleen kaivoshaaveiden kohteena”

  1. Paluuviite: Koikkalan kaivoshankeen pysäyttäminen saa julkisuutta – Saimaa ilman kaivoksia

  2. Paluuviite: Hyvä kaivoslakia uudistavan työryhmän jäsen, – Saimaa ilman kaivoksia

Vastaa

Shopping Cart
%d bloggaajaa tykkää tästä: