Saimaan seutukartta täyttyy malminetsintävarauksista – Tukesin toiminta ihmetyttää

Mediatiedote 4.9.2020

Saimaa ilman kaivoksia -liike on tyrmistynyt, että Tukes on jälleen myöntänyt malminetsintävarauksia Järvi-Suomeen.

Kaivosyhtiö FinnAust Mining on saanut 3. syyskuuta Tukesilta varauspäätöksen kahteen laajaan alueeseen. Niistä ensimmäinen on pinta-alaltaan runsaat 792 neliökilometriä ja sijoittuu Joutsan, Kangasniemen ja Mikkelin alueille. Varausaluetta ympäröi yhtäältä Kyyvesi ja toiselta puolen Puula, Etelä-Savon maakuntajärvi. Molemmat järvet ovat osa Euroopan laajuista Natura 2000 -verkostoa, jossa ne on merkitty erityisten suojelutoimien alueeksi.

Toinen tuore varausalue kattaa lähes 243 neliökilometriä Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lappeenrannan kunnista. Alue on käytännössä keskellä Suur-Saimaan vesistöä. Myös Taipalsaaren varaus rajoittuu suojeltuun alueeseen.

Kaivosyhtiö otaksuu aiemmin tehtyjen tutkimusten perustella, että alueilla olisi kaikkiaan kolmeatoista eri kaivosmineraalia. Yhtiö suunnittelee tekevänsä uusia geofysikaalisia mittauksia ja näytteenottoa. Malminetsintälupahakemukset jätettäisiin puolentoista vuoden kuluttua. 

FinnAust Miningille myönnetyt varaukset herättävät ihmetystä, sillä yritys ei taloustietojensa perusteella vaikuta vakavaraiselta – päinvastoin. Saadakseen varauksen yhtiön tulee pystyä todistamaan, että sillä on todelliset resurssit malminetsintään ja kaivostoiminnan käynnistämiseen. Taustalta kuitenkin löytyy Lontooseen rekisteröity emoyhtiö Bluejay Mining PLC.

Varauksia tiuhaan tahtiin

Keväällä ja alkukesästä Tukes myönsi useita varauksia muiden muassa Juvan, Puumalan ja Sulkavan kuntien alueille, mikä synnytti aktiivisen kansalaisliikkeen. Sitoutumaton Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä keräsi lyhyessä ajassa yli 20 000 jäsentä vastustamaan kaivostoimintaa kansallismaisemassa – arvokkaiden vesistöjen ja luonnonsuojelualueiden äärellä.

Ryhmä haluaa kiinnittää huomiota nykyisen kaivoslain epäkohtiin ja erityisesti varauskäytäntöön, joka asettaa kaivosteollisuuden etulyöntiasemaan muihin elinkeinoihin nähden. 

Matkailu ja ravintolatoiminta, maa- ja metsätalous sekä elintarviketuotanto joutuvat väistymään, kun alueelle kohdistuu malminhimoa ja hinkua kaivostoimintaan. 

Varauspäätöksissä ei oteta millään tavoin huomioon niiden aiheuttamaa harmia ja taloudellista menetystä muille elinkeinonharjoittajille, joille esimerkiksi alueen puhdas imago on tärkeä. Vaikka malminetsintävaraus on vasta kaivostoimintaan tähtäävän prosessin ensimmäinen vaihe, se jättää alueen maanomistajat ja elinkeinonharjoittajat roikkumaan löysään hirteen vuosikausiksi. 

Tukesin teollisuusyksikön johtaja Kirsi Levä kommentoi viimeisimpiä varauksia Twitterissä ja vetoaa siihen, että heidän tekemänsä päätökset perustuvat ELY-keskuksen lausuntoon. ELY-keskuksen mukaan toiminnasta ei ole sellaista haittaa, mikä estäisi luvan saannin. 

Saimaa ilman kaivoksia -liike katsoo, että Tukes on kykenemätön tekemään lupaprosessin alkuvaiheessa kokonaisvaltaista vaikutusten arviointia. Sen rooli viranomaisena on olla kumileimasin, valtio valtiossa, joka luovuttaa ehdoitta kansallisvarallisuuden ulkomaisille pörssiyhtiöille. 

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi

https://www.facebook.com/groups/617198872226493

https://saimaailmankaivoksia.wordpress.com/

info.saimaailmankaivoksia@gmail.com

#saimaailmankaivoksia

Mikä ihmeen Saimaa ilman kaivoksia?

Olemme kaikin tavoin sitoutumaton ryhmä, joka haluaa suojella Saimaata kaivostoiminnalta. Jaamme tietoa varauspäätöksistä ja niihin liittyvistä kampanjoista, uutisia kaivostoiminnan haittavaikutuksista luontoon ja siitä, miten voit olla mukana suojelemassa Saimaata lyhytnäköiseltä kaivostoiminnalta.

2 ajatusta aiheesta “Saimaan seutukartta täyttyy malminetsintävarauksista – Tukesin toiminta ihmetyttää”

  1. Liisa Hänninen

    Miten se on mahdollista Suomi pannaan kiinni, tiedoitusvälineet jauhavat vain koronaa, puhutaan pakkorokotuksista ja samaan aikaan annetaan ilmaiseksi maamme ja vesistömme pilattaviksi, elinkelvottomaksi. Elikä meidät on myyty mutta kuka pistää taskuunsa saadun varallisuuden. Oletteko jo miettineet minne aiotte pyrkiä pakolaisiksi?

  2. Paluuviite: Avoin kirje kansanedustajille – Kaivostoiminnalle on vihdoin asetettava tiukat rajat – Saimaa ilman kaivoksia

Vastaa

Shopping Cart
%d bloggaajaa tykkää tästä: