KUTSU: Kaivostoiminnalle RAJAT -mielenilmaus Eduskuntatalon portailla torstaina 11.11. kello 12–15


Kaivoslain uudistus takkuaa. Suomalaiset ansaitsevat kaivoslain, joka takaa meille puhtaan veden, arvokkaimpien luontoalueiden koskemattomuuden sekä maanomistajien oikeuksien ja muiden elinkeinojen yhdenvertaisuuden lain edessä. 
Hallitus on toistaiseksi epäonnistunut toteuttamaan omaa ohjelmaansa. Edellytämme, että kaivoslakiuudistus noudattaa hallitusohjelmaa ja eduskunnan talousvaliokunnan esittämiä ponsia, jotka on poimittu Kaivoslaki NYT -kansalaisaloitteesta. Vaadimme erityisesti seuraavien kohtien sisällyttämistä kaivoslakiin:

  • intressivertailu, joka turvaa eri elinkeinojen toimintaedellytykset, otetaan osaksi lupaprosessia jo varhaisessa vaiheessa 
  • kaivostoiminnan kieltäminen luontoarvoiltaan tärkeiltä alueilta 
  • luonnon ja ekosysteemien turvaaminen myös tuleville sukupolville

Kaivostoiminnalle RAJAT -kansalaisaloite on kerännyt jo yli 57 000 kannatusilmoitusta. Vuonna 2019 Kaivoslaki NYT -kansalaisaloite keräsi yli 58 000 kannatusilmoitusta. Syksyllä 2020 Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen -kansanliike luovutti 38 000 nimen adressin ministeri Krista Mikkoselle. Hallitus ei voi olla huomioimatta kansan tahtoa vaan Suomen lainsäädäntöä tulee muuttaa niin, ettei kaivostoiminta pääse tuhoamaan ainutlaatuisia vesistöjä tai muita arvokkaita luonto- ja kulttuurialueita.

Tapahtumassa esittävät puheenvuoroja kansalaisaloitteen tukijat, luonnonsuojelun johtavat asiantuntijat sekä poliitikot. Puheenvuoron pitävät muiden muassa Suomen luonnonsuojeluliiton edustajat Tapani Veistola ja Jari Natunen, Itä-Suomen yliopiston professori Helvi Heinonen-Tanski, saamelaisvaikuttaja Janne Hirvasvuopio sekä Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen. Kaikilta puolueilta on pyydetty lyhyitä puheenvuoroja, joista käy ilmi heidän kantansa lakiuudistukseen. 

Kaivostoiminnalle RAJAT -mielenilmaukseen osallistuvat kansanliikkeet:

Saimaa ilman kaivoksia ry
ProHeinävesi
Kansalaisten kaivosvaltuuskunta – MiningWatch Finland
Pelastakaa Päijänne
Ei kaivoksia Suomen Käsivarteen

Vastaa

Shopping Cart