Hallinto-oikeus ja Tukes kaivosyhtiöiden asialla: luvat myönnetään, valitukset hylätään

Mediatiedote 11.2.2021

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt kaikki valitukset ja oikaisuvaatimukset, joita sille viime vuonna tehtiin Saimaan alueelle myönnetyistä malminetsintävarauksista.

Varausilmoitus on malminetsintää valmistelevaa toimintaa. Se antaa varaajalle etuoikeuden mahdolliseen malminetsintälupaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes antoi vuonna 2020 varauspäätökset Suomen Malmitutkimus Oy:lle Juvan, Puumalan ja Sulkavan alueille sekä malminetsintäyhtiö FinnAust Mining Finlandille Lappeenrannan, Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Kangasniemen alueille.

Alueet sijoittuvat suojeltujen Natura-alueiden rannoille.

Tilanteesta huolestuneiden kansalaisten joukko kerääntyi yhteen laatimaan valituksia ja oikaisupyyntöjä myönnetyistä varauksista. Valituksen tehneiden kokonaismäärä oli 233, joista osa oli yhdistyksiä, osuuskuntia, metsäyhtymiä sekä osakeyhtiöitä. Mukana oli myös Lappeenrannan kaupunki sekä Taipalsaaren seurakuntayhtymä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin katsoo, ettei paikallisilla kunnilla tai seurakuntayhtymällä ole edes asianomistajan roolia asiassa, eikä myöskään valitusoikeutta.

Hallinto-oikeuden mukaan valitusoikeus on vain malminetsintää harjoittavilla, samasta alueesta mahdollisesti kilpailevilla yrityksillä. Oikeus ei ota millään tavalla huomioon kaivosuhan aiheuttamaa epävarmuutta alueen elinkeinoille, asukkaille tai maanomistajille.

“Tämä laintulkinta on meille jo valitettavan tuttua”, sanoo Miisa Mink, Saimaa ilman kaivoksia -kansanliikkeen perustaja.

Malminetsintävarauksista on kaikkiaan valitettu alueellisiin hallinto-oikeuksiin 29 kertaa ajanjaksolla 1.7.2011 – 31.12.2018. Varauspäätöksiä tuona aikana tehtiin 565. Kaikki valitukset hylättiin tai niitä ei edes käsitelty.

Saimaa ilman kaivoksia -kansanliike katsoo, että hallinto-oikeus ja Tukes tulkitsevat kaivoslakia kaivosyhtiöiden eduksi.

“Tukes on juuri myöntänyt kaksi uutta varauspäätöstä FinnAust Miningille Enonkosken alueelle Savonlinnaan. Nämä tuskin jäävät ainoiksi tänä vuonna. Pelkäänpä, että kansainvälisten kaivosyritysten rynnistys Järvi-Suomen rannoille saavuttaa tänä vuonna uuden ennätyksen.”

Kahdessa kohteessa on edetty jo kaivostoiminnan valmistelun toiseen vaiheeseen eli malminetsintään.

“Pieksämäen ja Joroisten alueelle rajautuvassa kohteessa kaivosyhtiö Boliden Finnex vaarantaa tärkeää pohjavesialuetta, josta virtaamat johtavat myös suoraan Saimaaseen. Pieksämäen kaupungin ja Keski-Savon ympäristölautakunnan kielteiset lausunnot eivät toiminnan käynnistymistä estäneet. Heinävedellä tilanne on vähintään yhtä paha, eivätkä edes kulttuurihistoriallisesti arvokkaat luostarit, saati tärkeä vesiekosysteemi olleet esteenä malminetsinnälle.”

Saimaa ilman kaivoksia -kollektiivi
Facebook ryhmä
info.saimaailmankaivoksia@gmail.com

Mikä ihmeen Saimaa ilman kaivoksia?
Olemme kaikin tavoin sitoutumaton ryhmä, joka haluaa suojella Saimaata kaivostoiminnalta. Jaamme tietoa varauspäätöksistä ja niihin liittyvistä kampanjoista, uutisia kaivostoiminnan haittavaikutuksista luontoon ja siitä, miten voit olla mukana suojelemassa Saimaata lyhytnäköiseltä kaivostoiminnalta.

Vastaa

Shopping Cart